Avokadó 
-Sok vitamint találunk benne, ami részben a szervezet megerősítését és az immunrendszer erejét képes fokozni. Ezek az A,B,C,E,D vitaminok.
-Ásványi anyagokban is dúskál: ideális megoszlásban tartalmaz kálciumot és magnéziumot, valamint foszfort, vasat, és nátriumot is.
-A benne található olajok erősítik a szervezetet, normalizálni képesek az étvágyat, segytenek a szervezetnek a felvett tápanyagok hatékony felszívódásában és hasznosulásában a szervezetben.
-Alultápláltság vagy túlsúly esetén is ajánlott.
-Csökkenti a koleszterinszintet (LDL), illentve normál szinten tartaja a hasznos koleszterint (HDL).
-Kűlsőleg hasznnálva olajai miatt remek bőrápoló, eljut a bőr alatti rétegekbe, kisimítja, táplálja, hidratálja a bőrt. Kis mértékben, képes vedeni a bőrt a káros sugárzás ellen.
-Érzékeny bőr esetén is kiváló, bársonyossá, nyugodtá, simává képes varázsolni a bőrt.
És ma még egy AVOKADÓ bravúr:
A CSIODÁLATOS AVOKADÓMAG
Sokan beérik az avokádó tápláló húsának elfogyasztásával, s a mag a hulladékok között végzi.
A gyümölcs húsa is tárháza a hasznos tulajdonságoknak, de egészen meglepő, hogy a mag mennyi mindent kínál.
Az aminosavak 70 százaléka az avokádó magjában koncentrálódik. A magból kinyerhető olaj pedig csökkenti a koleszterinszintet, és segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.
Számos tudományos vizsgálat alátámasztja, hogy az avokádó magja igen gazdag oldható rostokban, amelyek segítik a gyomor- és bélrendszerben működését.
A mag sok fenolos anyagot tartalmaz, amely segít megelőzni a gyomorfekélyt, a vírusos és bakteriális fertőzéseket.
Segít leküzdeni a hasmenést, a gyulladást a gyomor-bél traktusban.
A mag erősíti az immunrendszert is.
A magas antioxidáns-tartalma lassítja a sejtek öregedési folyamatát. Fiatalító hatása is van, mert felszaporítja a kollagént a bőrben.
A mag hatóanyagai csillogást adnak a hajnak, és megakadályozzák a korpásodást.
A gyulladásgátló tulajdonságai miatt az avokádómag alkalmazható az izom-és ízületifájdalommérséklésére is.
Jó természetes kiegészítő az asztma kezelésében, mert magas a glutation koncentrációja.
A magban található egészséges zsírok és rostok extra adag energiát nyújtanak, miközben csökkentik a szorongást és segítenek a fogyásban.
Az elkészítés módja
A Qué pasada weboldal szerint a mag felhasználása sokrétű lehet, s a szerkesztők adnak is pár tanácsot. Csak el kell távolítani a vékony barna bőrét, majd le kell reszelni, vagy egy erős robotgépben (gyenge szerkezetben kárt tehet) porrá őrölni. Az őrleményt 10 percig lobogva forró vízben kell főzni, majd 5 percig pihentetni. Az így nyert massza felhasználható salátákhoz, köretekhez adva, vagy ragufélék szaftjába keverve, tésztákhoz mellékelve. A megszáradt őrleményt finom porrá lehet őrölni kávédarálóban, s így eltartható.
A fogyasztásánál figyelni kell az alkoholbevitelre, mert a mag magas tannintartalma miatt székrekedést eredményezhet.
Egy másik módszerrel az őrlemény feléből, 4 alma, 2 hámozott citrom, 1 hámozott banán, 1 kis csokor petrezselyem, 1 csésze spenót, 1 szál szárzeller, kisebb ujjnyi gyömbér hozzáadásával turmix készíthető. A habosra turmixolt masszát át kell szűrni, s úgy fogyasztani.
Az ízületi- és izomfájdalom kezelésére az összezúzott magot alkohollal kell elkeverni. A keveréket egy hétig kell a páclében hagyni, s utána lehet alkalmazni masszázsra a fájdalmas területeken.
A mag pora alapanyagul szolgálhat pattanások, kelések elleni kenőcsökhöz. A mag porához egy kis forró vizet kell keverni, amíg sűrű massza nem lesz. Adjunk hozzá egy kevés kelesztett tésztát, s tegyük az egészet két réteg géz közé, s azt fektessük a bőrre, amíg meg nem szárad 5-10 percen belül. Ha szükséges ezt a folyamatot meg kell ismételni naponta.
A csillogó hajhoz és a korpa eltávolításához (nem ajánlott a zsíros hajra) a nyers mag felületét alaposan össze kell karcolni, s egy napra ricinusolajban áztatni. Ezt a keveréket kell aztán a fejbőrbe masszírozni, s egy törölközővel befedve egy órát hagyni az anyagnak, hogy hasson, mielőtt lemosnánk.
/forrás:Házipatika/